Akıllı Saat Nedir? Ne İşe Yarar?

akıllı saat nedir

Herkese merhaba. Daha önce web sitemde Akıllı Bileklik Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı bir yazı hazırlayarak daha önce hiç akıllı bileklik kullanmış olmayanlar ve bilgi sahibi olmak isteyenler için bilgiler vermiştim. Yazıda akıllı bilekliğin ne olduğu ve hangi işlevleri bulunduğu gibi bilgilerden bahsemiştim. Bunun yanı sıra kısaca akıllı saat ile aynı şey olmadığından ve arada fonksiyon farklılıkları bulunduğunu belirtmiştim. Bunun nedeni de iki tür cihazların da kola takılan ve temelde saat gibi görüntüsü olan cihazlar olmaları. Bu yazı, daha önce akıllı saat kullanmamış olanlar ve hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için temel bilgiler içerecek. Gelin akıllı saat nedir, ne işe yarar birlikte bakalım:

  • Akıllı Saat Nedir? Akıllı Saatlerin Özellikleri Nelerdir?

akıllı saat nedir

  • Akıllı Saatlerin Görüntüleri ve Pilleri

Akıllı saatler, adı üstünde akıllı telefonlar gibi birçok işlevi bulunan kol saatleridir. Bir kol saatinin temel işlevi bize saat ve tarih hakkında bilgi vermesidir. Fakat kol saatleri akıllanınca, akıllı saat kavramı ortaya çıktı. Akıllı saatin bize sağladığı bilgilere göre saat ve tarih bilgisi oldukça basit bir bilgi noktasında bulunmakta. Akıllı saatler görüntü olarak kol saatlerinden farksızdır, marka/modele göre deri veya plastik bir kayışla birlikte gelir. Yine marka/modele bağlı olarak farklı bir kayış satın alarak kayış değişikliğine gitmek mümkündür.

Normalde kol saatleri gücünü ufak pillerden alırlar. Pilin kalitesine ve saatin ihtiyaç duyduğu güce bağlı olarak en kötü 6 ay, 1 sene gibi bir süre pil ömrüyle kol saatleri çalışırlar. Peki akıllı saatlerde durum nasıl? Akıllı saatlerin içerisinde dahili bir pil bulunmakta, aynı akıllı telefonlarda olduğu gibi. Mantık olarak tamamen aynı.


Önce akıllı saat şarj edilir ve kullanılır, şarjı bittiğinde ise tekrar kullanabilmek için şarj etmeniz gerekir. Birçok işlevleri bulunması artıları olsa da akıllı saatlerin dezavantajı şarjlarının fazla gitmemesidir. Bunun yanında bir diğer açıdan bakacak olursak pil bittiğinde saatçinin yolunu tutmak gibi bir durum söz konusu değil. Yapmanız gereken tek şey basit bir şekilde şarjını doldurmak.

Ekranları dokunmatiktir ve yapmak istediğiniz her şeyi ekran üzerinden gerçekleştirirsiniz. Bunun yanında genelde akıllı saat piyasasında yer alan akıllı saatlerin büyük kısmı hem Android hem de iOS cihazlar ile uyumludur. Fakat bir akıllı saat alacaksanız yine de özelliklerine dikkatlice bakmanızı öneririm. Kullandığınız akıllı telefon ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var.

akıllı saat nedir

  • Akıllı Saatlerin Donanımsal Özellikleri ve Fonksiyonları

Her elektronik cihazda olduğu gibi akıllı saatler için de genel olarak bir donanım bilgisi vermek mümkün değil. Marka ve modele bağlı olarak ekran boyutu, çözünürlüğü, renk derinliği, işlemci hızı ve tipi, RAM ve ROM boyutu, ağırlık ve boyut, pil boyutu gibi donanımsal ve fiziksel şeyler değişiklik göstermekte.

Özellik olarak bakıldığı zaman ise nabız ölçer, adım sayar, uyku takibi, çalar saat, takvim, rehber, müzik çalar, bluetooh, çağrı cevaplama gibi özellikler en basit akıllı saatte bile bulunmakta. Bunun yanında kaliteli bir akıllı saat bunlara ek olarak paslanmaz/titanyum ve suya/toza dayanıklı gövde, çizilmeye dayanıklı ekran, GPS, uygulama yükleyebilme gibi birçok ekstra özelliğe sahip olabilir.


Akıllı saatler hakkında son olarak kullanım şeklinden bahsedeyim. Telefonunuza hiç dokunmadan telefonunuza gelen bildirimleri görebilir, mesajları ve gelen aramaları cevaplayabilir, saat-tarih-hava durumunu öğrenebilirsiniz. Yani akıllı saatler size standart bir saatin verdiği bilgileri vermekte. Fakat bunların yanında telefonunuzda olan biten şeyleri de size aktarabiliyor.

Bunun yanında Akıllı Bileklik Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımda akıllı bilekliklerin bahsettiğim fonksiyonlarının tamamını da barındırmaktalar. Bununla birlikte üst seviye akıllı saatlerde NFC yani Yakın Saha İletişimi de bulunmakta. NFC ile akıllı saatinizden temassız ödeme yapabiliyorsunuz.

akıllı saat nedir

  • Akıllı Saat Nedir? Ne İşe Yarar? Sonuç Bölümü

Geldik final kısmına. Temelde akıllı saatler bir saate nazaran boyutlarına göre oldukça gelişmiş özelliklere sahiptirler. Elbette bir akıllı saat ne kadar çok özelliğe  sahipse o kadar iyidir. Şu anlık gözüken noktada tek eksi yanları kullanım süreleri denilebilir. Zira insan, akıllı da olsa temelde bu cihaz bir saat diye düşünmeden edemiyor. Böylece pil süresinin çok daha iyi olmasını isteniyor. Normalde kol saatlerimizin pillerini 6 ay veya yılda bir değiştiririz. Akıllı saatlerin bazılarını her gün şarj etmek gerekiyor.

Akıllı bilekliklerde ise 1 aya kadar şarj süresi görebiliyorsunuz. Bunun nedeni ise akıllı bilekliklerin, akıllı saatlere göre daha az işlevinin bulunması. Böylece daha az güce ihtiyaç duymaktalar. Buna daha az şarj yiyen ekran ve donanıma sahip olmalarını da ekleyebiliriz. Hal böyle olunca işin en başından karar vermek gerekiyor. Evet, küçük bir cihaz birçok kolaylık sunacaktır. Fakat bir akıllı telefon gibi sürekli şarjıyla uğraşabilecek misiniz?


Yani demek istediğim muhakkak benim gibi sırf şarj durumundan dolayı akıllı saat istemeyenler vardır. Bu durumda önerim akıllı bilekliklere yönelmenizdir. Akıllı bileklilerde de akıllı saatler kadar olmasa da birçok işlev bulunmakta. Ayrıca tam şarj ile 3-4 haftaya varan kullanım süreleri mevcut.

Evet, akıllı saat ile ilgili sahip olduğum ve sizlere aktaracağım bilgiler bu kadardı. “Akıllı saat nedir?” başlıklı bu yazı ile akıllı saatlerle ilgili elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. Akıllı bileklikler hakkında da bilgi sahibi olmak ve karşılaştırma yapmak istiyorsanız Akıllı Bileklik Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazıma bakabilirsiniz. Ayrıca konu hakkında görüşlerinizi aşağıdaki yorum kısmında belirtebilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir