Powerbank Nedir? Ne İşe Yarar?

powerbank nedir

Herkese merhaba, bu yazımda bilmeyenler için “powerbank” yani “taşınabilir şarj cihazı” ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. “Powerbank Nedir? Ne İşe Yarar?” başlıklı bu yazı içerisinde aşağıdaki soruların cevaplarını bulabileceksiniz:

  • Powerbank nedir?
  • Powerbank ne işe yarar?
  • Powerbank ne kadar sürede şarj olur?
  • Powerbank akıllı telefonumu/tabletimi kaç kez doldurur/şarj eder?

  • Powerbank Nedir?

Öncelikle powerbank kelimesinin anlamından başlayalım. Powerbank kelimesi İngilizcede “güç” ve “banka” anlamına gelen “power” ve “bank” kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmakta. “Power” yani “güç” kısmı elbette elektrik gücünü ifade etmekte. “Bank” yani “banka” ise bu gücün depolanmasını ifade etmekte. Yani aslında ürünün adı, işlevini açıkça ortaya koymakta.


Elektronik ürünler hep yurt dışından bize geldiği için bu ürünün adı bizde de ilk başlarda “powerbank” olarak kullanıldı. Sonrasında bu ürünün Türkçe bir isimle ya da tanımla adlandırıldığını görmeye başladık. “Powerbank”, “taşınabilir şarj cihazı” şeklinde Türkçeleştirildi. Artık “powerbank” çoğu yerde “taşınabilir şarj cihazı” olarak geçmekte. Fakat ilk zamanlarından dolayı hala bazı yerlerde powerbank olarak geçmiyor değil. Taşınabilir şarj cihazının Türkçe olarak bir başka çevirisi de mevcut, o da “taşınabilir şarj aleti”. Her iki tanımlama da temelde powerbank ürününü ifade etmekte. Hangisi kullanırsanız ikisi de doğru olur, tercih size kalmış durumda.

xiaomi-powerbank

  • Powerbank Ne İşe Yarar?

Taşınabilir şarj cihazına kelime anlamı olarak baktıktan sonra şimdi de işlevsel olarak bakalım. Yani powerbank ürününün kullanımı üzerine yoğunlaşalım. Bu kadar yaygınlaşan ve kendine teknoloji ürünleri içerisinde ayrı bir pazar oluşturan powerbankler hangi amaçlar için alınıyor ve kullanılıyor görelim.

Powerbankler üstlerinde bulunan USB çıkışları sayesinde, akıllı cihazlarınızı bir USB kablo ile bağlamak suretiyle şarj edebilmekteler. Ağırlıklı olarak akıllı telefon ve tablet şarj etmek için tercih edilmekteler. Akıllı telefon ve tablet dışında, şarj edilmek suretiyle çalışan başka akıllı cihazlarınız varsa ve bu cihazlarınız USB ile şarj edilmeyi destekliyorsa onları da powerbank  ile şarj edebilirsiniz.

tasinabilir-sarj-cihazi

Günümüzde artık ne yazık ki çok küçük çocukların ellerinden bile akıllı telefonlar düşmüyor. Bütün gün işteyken, okuldayken, toplu taşıma araçlarındayken farklı amaçlarla elimiz sürekli akıllı telefonlara gidiyor. Fakat sıkıntı şu ki akıllı telefonlarda o kadar gelişen kameralar, işlemciler, ekranlara rağmen pil sorunu hala çözülemedi.

Akıllı telefon üreticileri gerçekten tasarımı mükemmel, kamerası-ekranı vs. süper telefonlar üretiyorlar. Fakat piyasadaki akıllı telefonların büyük kısmını günde en az 1 kez şarj etmek gerekmekte. Şarjı 2-3 gün giden akıllı telefonlar pil konusunda performans canavarı ilan ediliyor. Hal böyle olunca güzel bir pazar araştırması ürünü olarak powerbankler ortaya çıktı ve tam da bu ihtiyacı karşıladı.


  • Powerbank Kullanım Senaryoları

Kullanımı temelde şöyle; öncelikle powerbanki şarj ediyorsunuz. Sonrasında akıllı telefonunuzun şarjı bittiği zaman, USB kablo ile powerbanke bağlayarak akıllı telefonunuzu şarj ediyorsunuz. İster evde-işte-okulda olun, ister toplu taşıma aracında veya sokakta olun hiç fark etmez, akıllı telefonunuzu rahatlıkla şarj edebilirsiniz.

Powerbanki, akıllı telefonunuzun şarjı çabuk bittiği için kullanmanız dışında elektrik kesildiği zamanlarda da kullanabilirsiniz. Şahsen benim en çok beğendiğim tarafı burası. Örneğin akıllı telefonunuzun şarjı azaldı ve uzun süreli bir elektrik kesintisi oldu. Elektrik gelene kadar powerbank ile idare edebilirsiniz.

xiaomi-powerbank

Powerbank, akıllı telefonlardan sonra en çok tablet şarj etmek için kullanılmakta. Tablet ile işi gereği sürekli haşır neşir olan kullanıcılar mevcut. Bunun yanında sıradan bir telefon kullanıp akıllı cihaz olarak tablet kullanan kullanıcılar mevcut. Bu tarz kullanıcılar da tabletlerini dışarıdayken ve elektrik kesildiği zamanlarda çok rahat bir biçimde powerbank vasıtasıyla şarj edebilirler.

Genel anlamda sizlere powerbankin kullanım amaç ve tarzlarından bahsettim. Bunların dışında priz ile alakalı bir kullanımı da mevcut. Genelde ev-ofis-okul gibi kapalı alanlarda olduğunuzu varsayalım. Ne kadar elektriğin yakınında olsanız da priz yakınınızda olmayabilir. Ofisteyken priz masanıza uzak olabilir/dolu olabilir, evdeyken yine masanıza veya yatağınıza uzak olabilir. Böyle prize erişimin kısıtlı olduğu durumlarda da powerbanke başvurabilirsiniz.


  • Powerbanklerin Kapasiteleri ve Pilleri

Kullanım kısmını genişçe ele aldıktan sonra bu işlevi nasıl yerine getirdiğine bakalım. Powerbanklerin içerisinde tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi yeniden şarj edilebilme özelliğine sahip bataryalar mevcut. Markadan markaya modelden modele her ürünün kapasitesi farklı. Bu kapasite bataryanın büyüklüğü ve kalitesiyle bağlantılı. Kapasite, diğer akıllı cihazların bataryalarında da olduğu gibi mAh yani miliamper-saat cinsinden ifade edilmekte. Kullanım tarzınıza bağlı olarak uygun bir mAh’de powerbank tercih edebilirsiniz. mAh cinsinden ne kadar yüksek kapasiteli bir ürün tercih ederseniz, bir dolumda o kadar çok akıllı cihazlarınızı şarj edebilirsiniz.

powerbank-nedir

  • Powerbank Nedir? Sorusunun Cevabını Verdik, Sırada Diğer Akla Takılan Sorular Var

Geldik başka bir kısıma. Diyelim bir powerbank satın aldınız. Öncelikle kullanım için cihazın kendisini tamamen şarj edeceksiniz. Aklınıza şu soru gelecektir:

– Powerbank ne kadar sürede şarj olur?

Şarj süresi modelden modele göre değişiklik göstermektedir. Yani powerbanklerin hepsi 3 saatte, 5 saatte dolar diye bir şey söz konusu değil. Sonuçta her ürünün kapasitesi ve batarya kalitesi farklı.

Powerbankinizi tamamen şarj ettiniz ve kullanıma hazır hale geldi. Kullanımıyla alakalı aklınıza şu soru elbette gelecektir:

– Powerbank akıllı telefonumu/tabletimi kaç kez doldurur/şarj eder?

Bu da yine değişiklik gösteren bir durum. Bu değişikliğin nelerden kaynaklandığını sizlere açıklayayım. Öncelikle ilk kriter aldığınız veya alacağınız powerbankin batarya kapasitesi. Kapasite ne kadar büyükse şarj etme sayınız da olumlu anlamda değişiklik gösterecektir.


Bir diğer kriter ise powerbank ile şarj edeceğiniz cihazın batarya kapasitesi. Eğer şarj edeceğiniz cihazınızın batarya kapasitesi büyükse şarj etme sayınız çok fazla olmayacaktır. Ama düşük kapasiteli bir pilden bahsediyorsak şarj sayısı daha fazla olacaktır.

Bu yazımın da burada sonuna geldik. Hiçbir fikri olmayanlar için powerbank nedir? ne işe yarar? şeklindeki sorulara elimden geldiğince basit bir şekilde bilgi vererek cevaplamaya çalıştım.

Eğer şu sıralar bir powerbank alma arifesindeyseniz, uzun zamandır kullandığım ve sitemde incelemesine de yer verdiğim bir powerbank mevcut. TP-LINK TL-PB10400 Powerbank İncelemesi yazımda bu ürünü inceledim, powerbank alacaklar bu ürüne de göz atabilirler. Yazıyla ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz. Sonraki içeriklerde görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir