Taşınabilir Harddisk (Harici Harddisk) Satın Alma Rehberi

taşınabilir harddisk

Herkese merhaba. Geçtiğimiz hafta Harici Hard Disk (Taşınabilir Hard Disk) Nedir? başlıklı bir yazı yayınlamıştım. Bu yazıda, alt başlıklar halinde detaylandırarak elimden geldiğince harici harddiskler, yani taşınabilir harddiskler hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bu yazıda ise, önceki yazımı okuduğunuzu ya da yazımda bahsettiğim bilgileri bildiğinizi varsayarak taşınabilir harddisk alırken dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde duracağım.

Bu yazı ile birlikte, eğer bir taşınabilir harddisk almayı planlıyorsanız bakmanız gereken önemli noktaları öğrenmiş olacaksınız. Böylece taşınabilir harddisk seçiminizi doğru bir şekilde yapabileceksiniz. Şimdi gelin lafı daha fazla uzatmadan konumuza geçelim ve taşınabilir harddisk alırken dikkat edilmesi gerek noktalara teker teker değinelim.

  • Taşınabilir Harddisk Kapasite Seçimi

Öncelikle kapasiteden başlayalım. Peki neden? Çünkü en önemli nokta burası. Harici hard disk ne işe yarar? Ne için satın alınır? Cevap elbette veri depolamak için. Bu yüzden en önemli nokta ne kadarlık bir kapasiteye sahip olan harici hard diske ihtiyacınızın olduğu. Bu kısmı 2’ye ayırmak mümkün. İlk kısmı halihazırda elinde depolanmaya hazır dosyaları olan kişilere ayıracağım.

Öncelikle diyelim elinizde bir takım dosyalarınız var ve bunları başka bir yerde depolamak istiyorsunuz. Buradaki amaç güvenlik ya da kolay taşınabilirlik olabilir. Burada önemli nokta, harici hard diskte depolamak istediğiniz ve elinizde bulunan dosyaların toplam boyutu. Tüm dosyalarınızın boyutlarını toplayın ve ne kadar olduğuna bakın. Çıkan sayıya göre, o sayının üzerinde depolama kapasitesine sahip olan harici hard disklere yönelin.


Ayrıca bilmeniz gereken bir diğer kısım da depolayacağınız dosyalarınızın ileride ulaşacağı tahmini boyut. Herkesin kullanım şekli farklı olduğu için, bunu herkes kendisi bilir. Örneğin 250 GB’ın altında dosyanız var. Şu anlık için de 250 GB kapasiteli bir hard disk yeterli diyelim. Eğer depoladığınız dosya sayısı ilerleyen zamanlarda artacaksa 250 GB’ın üzerinde kapasiteye sahip bir ürün almalısınız.

Geldik ikinci kısıma. Bu kısımda ise herhangi bir depolanacak dosyası olmayanları ele alacağız. Burası aslında tam anlamıyla soru işareti. Çünkü elde depolanacak dosya yok ve dolayısıyla ne kadarlık bir kapasiteye sahip harici hard diske ihtiyaç olduğu da bilinmiyor. Bu yüzden bu kısımda öncelikle herhangi bir harici hard diske ihtiyaç duyulup duyulmadığı sorgulanmalı. Sonrasında kapasiteyle ilgili sorunun cevabı kısmen bulunabilir. Kapasite ile ilgili kısmı tamamladık, 2. bölüm ile devam edelim.

  • USB Bağlantı Teknolojisi

Harici hard disklerde bağlantı USB üzerinden sağlanmakta. Bu noktada da önemli olan şey, harici hard diskin hangi USB bağlantı teknolojisine sahip olduğu. Alacağınız harici hard diskin USB bağlantı teknolojisi ne kadar yeniyse, dosya aktarım hızınız da o kadar yüksek olur. En düşük USB bağlantı teknolojisine sahip harici hard disk USB 2.0’dır. Bundan sonra sırasıyla USB 3.0, USB 3.1 ve USB 3.2 gelmektedir.

USB 2.0 artık eskide kaldığı için, kenarda köşede kalmış olanlara denk gelmediğiniz sürece USB 2.0 bağlantı teknolojisine sahip harici hard disk bulmanız zor. Genellikle USB 3.0 ve 3.1 olanlar aktif olarak piyasada satılmaktadır. USB 3.2 olan harici hard diskler ise yeni yeni çıkmaktadır ve henüz yaygın değildir.

Önerim minimum USB 3.0 olan bir harici hard disk almanız yönünde. USB 2.0 artık eskide kaldı. Mümkünde en yenisi olan 3.2 veya 3.1’i almanız. Fakat bulamadıysanız veya bütçeniz yetmediyse USB 3.0 da gayet hızlıdır.

Son olarak belirtmem gereken bir nokta daha var. USB 3.0 bağlantı teknolojisine sahip bir harici hard disk almanız, her zaman USB 3.0 hızında veri aktarımı yapacağınız anlamına gelmiyor. Harici hard diskinizi bağlayacağınız USB yuvası da USB 3.0 olmalı. Bu yüzden bu önemli detayı da atlamayın.


  • Boyut / Tip

Kapasiteye karar verdiniz, USB bağlantı teknolojini de hallettiniz. Sıra geldi boyuta. 2 tip ya da 2 boyutta harici hard disk bulunmaktadır. Bunlar; 2,5 inç ve 3,5. 2,5 inç boyutundaki harici hard diskler yaygın olarak kullanılmakla birlikte 3,5 inç olanlara göre daha küçük ve hafiftir. Bu yüzden taşıması daha kolaydır.

3,5 inç boyutundaki harici hard diskler ise 2,5 inç olanları tam tersi olarak daha büyük ve ağırdır. Peki neden 2 boyut var? 2 boyut olmasının sebebi tamamen kapasite ile alakalı. Genele nazaran yüksek depolama kapasitesine sahip olan harici hard diskler 3,5 inç boyutunda bir kasaya sahiptir.

  • Wi-Fi Özelliği

Harici hard disklerde dosya aktarımı her ne kadar USB bağlantı teknolojisi ile yapılıyor olsa da Wi-Fi ile de yapılmıyor değil. Oldukça az sayıdaki bazı harici hard disk modellerinde Wi-Fi ile bağlantı özelliği de mevcut. Bu özellik sayesinde hard disk ile internet bağlantısı arasında bağlantı sağlanabiliyor. Böylece kablosuz bir şekilde dosya aktarımı mümkün kılınmış oluyor.

Eğer kulağınıza hoş geldiyse ve bütçeniz el veriyorsa alacağınız harici hard diskte Wi-Fi özelliğinin olup olmadığına dikkat edin. Böylece kablosuz bir şekilde dosya aktarımının kolaylığından faydalanmış olursunuz.

  • Taşınabilir Harddisk Markaları

Harici hard disk alırken dikkat edilmesi gereken tüm noktalara sırasıyla değindim. Son bölüm artık marka. Özellik her ne kadar önemli olsa da kalite ve teknik destek anlamında marka da oldukça önemli. Bu yüzden bu alanda kendini kanıtlamış markaları tercih etmenizde fayda var.

Adı sanı bilinmeyen markanın ürününü aldığınızda ve bir arıza ile karşılaştığınızda elinizde arızalı ürünle baş başa kalabilirsiniz. Bu da ödediğiniz paranın tamamen çöpe gitmesi demek. Bu yüzden bilinen ve garanti altında teknik servis hizmeti sunan markaların ürününü tercih edin.

Peki nedir bu markalar? Hangileri diğerlerine göre daha iyidir? Harici hard disk sektöründe kendini kanıtlamış markaları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Yazıyı zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler, umarım faydalı olmuştur. Dilerseniz hemen aşağıda yorum olarak görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Bir sonraki rehberde görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir