Instagram, kurulduğu günden bu yana internetten satış yapanların ve yapmak isteyenlerin de uğrak noktası haline geldi. Gerek fiziksel olarak mağazadan gerekse web sitesi üzerinden satış yapan firmalar Instagram üzerinde de ürünlerini pazarlar hale geldiler. Tüm bunların yanında Instagram, internetten satış konusunda yeni adım atacak olan kişi ve firmalar için de bir fırsat ortamı oluşturuyor. Bu yazım butik Instagram hesapları ile ilgili olacak. Elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyor olacağım.
Butik Instagram Hesabı Nedir?
Öncelikle butik Instagram hesabı nedir, ne değildir ona bir bakalım. Butik dendiği zaman aklınıza kıyafet satan dükkanlar gelmiş olabilir, ama iş öyle değil. Bazen bir takım tanımlamalar farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılıyor olabilir. İşte butik de tam buna güzel bir örnek.
Butik adı verilen fiziksel mağazalar kıyafet ve türevi ürünlerin satışını yaparlar. Instagram’da ise butik, ürün satışı ve pazarlaması yapan hesaplara verilen genel bir ad. Bu yüzden fiziksel butik mağazaları ile Instagram butik hesapları arasındaki ayrımı en başından anlatmış olalım.
Butik Instagram Hesabı Profili Nasıl Olmalı?
Butik bir Instagram hesabı açtınız. Yani bu hesabı açmanızdaki neden çok net: satış yapmak. Bu yüzden marka imajı ve alıcıların aklındaki soruları gidermek açısından iyi bir profil oluşturmak gerek.
Eğer fiziksel bir mağazanız veya web siteniz varsa, onun adını doğrudan Instagram hesabınızın adı olarak kullanın. Yani açmış olduğunuz Instagram hesabının mağazanıza veya web sitenize ait olduğu belli olsun.
Bunu tamamlayıcı bir diğer kısım da profil fotoğrafı. Profil fotoğrafı olarak da yine mağazanızın veya web sitenizin logosunu kullanın. Böylece marka imajı olarak daha iyi bir izlenim vermiş olursunuz.
Eğer fiziksel bir mağazanız veya web siteniz yok ve bu işi sadece Instagram’da yapıyor iseniz işler biraz farklı. Hesap adı seçerken benzer diğer hesaplara göz gezdirmenizi öneririm. Çünkü bu alanda yeni bir oyuncu olacağınız için yaratıcı ve akılda kalıcı farklı bir isim bulmanızı öneririm. İsimden sonra ise dikkat çekici bir profil fotoğrafı seçmeniz faydalı olacaktır.
İsim ve profil fotoğrafı kısmından sonra sıra biyografi bölümüne geldi. Eğer fiziksel bir mağazanız veya web siteniz varsa, biyografi bölümünde mutlaka web sitesi linki, telefon, e-posta adresi, iş yeri adresi gibi bilgilere yer verin. Bu bilgiler müşterilerinizin size daha kolay ulaşmasını sağlayacak, ayrıca güven uyandıracaktır.
Tüm bunları hallettiyseniz sıra paylaşım yapmaya gelmiş demektir. Paylaşım yaparken dikkat edilmesi gereken ayrı noktalar mevcut. Onları da farklı başlıklar altında ele alarak devam edelim derim.
Paylaşımlar Nasıl Olmalı?
Bir önceki kısımda isim konusunda benzer hesaplara göz atmanızı önermiştim. Burada yine aynı şeyi öneriyorum. Açmış olduğunuz hesap bir ürün satış hesabı olduğu için haliyle paylaşımlarınız da satmak istediğiniz ürünlerin resimlerinden oluşacak. Bu sebeple diğer hesapları inceleyerek ürün fotoğraflarını nasıl paylaşmışlar, açıklama kısmına ne yazmışlar, hangi etiketleri kullanmışlar bunlara bakın.
Paylaşımlar konusunda bir fikir edindikten sonra kendinize özgü ve kaliteli bir şekilde ürünlerinizin resimlerini hazırlayarak paylaşıma hazır hale getirin. Paylaşmadan önce de açıklama kısmını doldurmayı ihmal etmeyin. Peki buraya ne yazacaksınız? Öncelikle ürün adı-kodu, beden-renk seçenekleri, kargo-ürün ücreti gibi bilgileri yazabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak çok kısa ürününüzü tanıtıcı birkaç cümleye yer verebilirsiniz.
Ürünün resimleri tamam, açıklama kısmı tamam, kaldı etiketler. Etiketler hesabınızın Instagram’daki kitleleri ulaşması açısından oldukça önemli. Ama insanlara ulaşacaksınız diye ürünlerinizle alakasız etiketler de kullanmayın.
Zira otomobil etiketi altında yapılmış paylaşımlar arasında gezen birinin sizin çanta resminizi görmesi pek bir fayda sağlamaz. Bu yüzden ürünleriniz ile alakalı aktif şekilde kullanılan etiketleri seçin ve ürünlerinizin açıklama kısmına ekleyin. Unutmayın, satış yapmayı planladığınız hedef kitleniz size bu etiketleriniz sayesinde ulaşacak.
Bu başlık altında son olarak paylaşım zamanından bahsetmek istiyorum. Instagram’da paylaşım yaparken zamanlaması da oldukça önemli. Bu yüzden paylaşımlarınızı hafta sonu başta olmak üzere hafta içi gün ortası ve akşamları yapabilirsiniz.
Böylece Instagram’ın yoğun kullanıldığı bu zaman dilimlerinde daha fazla kişiye erişme ihtimaliniz artacaktır. Ayrıca paylaşım yaparken günde 1-2 tane paylaşmanız yeterli olacaktır. Zira arka arkaya sürekli paylaşım yapmanız spam olarak algılanılmasına neden olabilir.
Satış Sonrası ve Reklam
Ürün satışı yaptıktan sonra elinizde kalmayan ürünlerin fiyat bilgisi yerine “Satıldı” şeklinde yazmanız alıcılar açısından iyi olacaktır. Böylece hem ürünün kalıp kalmadığı hakkında bilgi sahibi olacak, hem de size güven duyma konusunda bir artı sağlayacaktır. Bununla birlikte sınırlı sayıda bir ürünün satışını yapıyorsanız kalan ürün sayısını bildirmeniz de iyi olur.
Satış işlemini tamamladıktan sonra müşterilerinizden memnuniyetlerini belirten yorum yapmalarını isteyin. Böylece potansiyel müşteriler hem bilgi sahibi olacak hem de daha iyi bir imaj çizeceksinizdir. Yorumun yanında ürünlerini teslim alan müşterilerinizden fotoğraf isteyip bunları da hikaye veya gönderi olarak paylaşabilirsiniz. Tüm bunlar sizi tercih etmeyi düşünen kişiler için önemli rol oynayacaktır.
Butik hesabınızdaki etkileşim ve satışlar sizi tatmin edici seviyede olsa bile mutlaka reklam için bütçe ayırın. Bir hedef kitle oluşturun ve o hedef kitleye yönelik reklamlar paylaşın. Böylece hesabınıza olan ziyaretler artacak, ürünlerinizi daha fazla kişi görecek ve satış potansiyeliniz de artacaktır.
Butik Instagram hesabı ile ilgili yazımın burada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Butik Instagram hesabı açmak isteyenler için faydalı bir yazı olmuştur diye düşünüyorum. Bu ve bunun gibi Instagram konulu diğer içeriklerimi okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Yazı hakkındaki görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi de unutmayın. Sonraki içeriklerde görüşmek üzere…