Zalman Z5 Plus Bilgisayar Kasası İncelemesi

zalman

Herkese merhaba. Yeni bir ürün incelemesiyle sizlerleyim. Bu yazıda Zalman markasının Z5 Plus isimli bilgisayar kasasını inceliyor olacağız. Zalman Z5 Plus aynı zamanda oyuncu kasası olarak da geçmekte. Çünkü gerek tasarımı gerek diğer detaylarla birlikte oyunsever kitle hedeflenerek tasarlanan bir ürün.

Z5 Plus benim hala kullandığım bir kasa. Herhalde 10 yıla yakın bir süredir kullanıyorumdur. Buradan anlaşılabilecek 2 şey var, birincisi elbette kalite ve memnuniyet. İkincisi ise güncel bir model olmaması. Haliyle piyasada sıfır olarak bulabileceğiniz bir model değil. Belki ikinci el piyasasında denk gelebilirsiniz.

Bunun dışında marka olarak Zalman’ın birçok farklı kasasının sıfır olarak satışı bulunmakta. Yazımıza yaptığımız ufak girişten sonra detaylara geçelim.


  • Tasarım

Kasaya genel olarak şöyle bir bakıldığında asimetrik ve tek renkli dizayn dikkat çekiyor. Kasanın özellikle ön ve üst tarafında ciddi seviyede asimetrik bir tasarım mevcut. Bu tasarım bana göre kasayı farklı göstermekte. Ayrıca asimetrik tasarımın getirdiği köşeli bir görüntü de mevcut. Bu da kasaya agresif bir hava katıyor.

Bu kasa her açıdan oyuncu bilgisayarı kasası olarak kullanılması için tasarlanmış. Fakat bunun aksine kasanın tamamı siyah renk, herhangi bir farklı renkte detay veya RGB aydınlatma vs. yok. Bunun yanında kasanın yan tarafında bulunan, kasanın içini gösteren pencere de oldukça küçük bir boyutta.

Tüm bunlar bir araya gelince sanki Zalman bu kasada hem oyuncuları hem de standart kullanıcıları memnun etmeye çalışmış gibi bir izlenim bırakıyor.

Şimdi kasanın dışarıdan bakılınca neresinde ne var ondan bahsedelim. Öncelikle yanları kısaca ele alıp geçelim. 2 kapakta da birebir aynı kabartmalı şekilde bir tasarım mevcut. Bir kapakta ufak bir pencereye yer verilmiş. Bu pencereden işlemci soğutucusunun olduğu kısım görülebilmekte.

Kasanın ön tarafında ise ızgaralı tasarım dikkat çekiyor. Ön tarafın hemen hemen yarısını kaplıyor bu kısım. Buranın üstünde ise 3 adet yuva bulunmakta. Bu yuvaların üstünde ise power ve reset tuşlarına yer verilmiş. Tuşlar kullanım açısından oldukça rahat bir konumda ve büyüklükte diyebilirim.

Gelelim üst kısıma. Üst kısmın ön tarafında özel bir alan oluşturulmuş. Bu alanda harici hard disk, cep telefonu veya başka bir şey koyabileceğiniz bir alan bulunmakta. Bu alanın hemen yan tarafında ise 3 adet USB girişi (1 tanesi USB 3.0), 1 adet mikrofon, 1 adet kulaklık girişi ve fan hız ayarı tuşu yer almakta. Bu kısmın arka tarafında ise 2 farklı tasarımda, yine ön taraftaki gibi ızgaralı alan bulunmakta.

  • Malzeme Kalitesi

Kasanın üst ve ön tarafında mat plastik malzeme tercih edilmiş. Yan kapaklar ise iç kısım ile aynı malzemeden gibi, internette ulaştığım bilgiye göre çelik. Kasa genel anlamda kaliteli görünmekte ve ele verdiği hissiyat da aynı şekilde. Herhangi bir yerinden ucuz bir kasa izlenimi almıyorsunuz.


  • Soğutma

Zalman Z5 Plus’ta soğutmaya oldukça önem verilmiş. Ön kısımda ve üst kısımda kasanın nefes alabileceği oldukça geniş ızgaralı alanlar mevcut. Ayrıca alt tarafta da yine aynı şekilde havalandırma alanları mevcut.

Tüm bunların yanında kasa sıvı soğutma kullanmak isteyenler için de uygun. Sıvı soğutmaların geniş borularının geçebileceği uygun delikler ile kasa, sıvı soğutma sistemiyle de kullanmaya uygun bir yapıda.

Kasa kendi içerisinde 3 adet fan takılı olarak gelmekte. Kasanın toplam 6 adet fan takılmayı sağlayan yeri mevcut. 2 adet ön, 2 adet üst tarafa olmak üzere 4 fan takabiliyorsunuz.

Ayrıca 1 adet arkaya, 1 adet de alt tarafa bakacak şekilde fan takılması halinde 6 adet fan ile soğutma yapabilmeniz mümkün. Benim gibi sıvı soğutma tercih etmeyenler için önemli bir detay.

  • İç Kısım

İç kısımda öncelikle en çok merak edilen şey olan ekran kartı alanından bahsedeyim. Ekran kartı takılan alan 330 mm genişliğinde.

Kasa içinde HDD ve SSD takılabilmesi için ayrı bir alan yer almakta. Bu alana 4 adet 3,5 inçlik disk montajı yapabiliyorsunuz. Yine aynı alanın en üst kısmında ise 2,5 inçlik disk takabileceğiniz bir yer mevcut. Yani aynı anda 4 adet 3,5 1 adet te 2,5 inçlik olmak üzere 5 adet disk takabilmeniz mümkün.

Üstteki maddeye ek olarak, 3,5 inç disk takılan alanın en altında 2,5 inçlik disk montajı için gerekli yuvalar da mevcut. Yani dilerseniz üstteki senaryonun yerine 3 adet 3,5 inçlik disk, 2 adet 2,5 inçlik disk de tercih edebilirsiniz. Bu noktada tercih tamamen size kalmış.

Kasanın ön tarafında ise toplam 3 adet DVD sürücü veya fan kontrol ünitesi gibi cihazlar takabileceğiniz 5.25 inçlik yuva mevcut. Küçük boyutlu cihazlar için 1 adet adaptör yuva da kasada bulunmakta.

İç kısımla ilgili söyleyeceğim son şey ise kasanın ATX ve Mikro ATX boyutlardaki tüm anakartlar ile kullanılabiliyor olması. Ayrıca neredeyse unutuyordum, toplam 7 adet PCI slotu bulunmakta.


  • Zalman Z5 Plus Diğer Detaylar

Kasa rakamsal olarak 205 (W) x 460 (H) x 490 (D) boyut değerlerine ve 6.5 KG ağırlığa sahip.

Yan kapaktaki tasarımın kasanın içine kattığı alandan dolayı, kablolama açısından yeterli seviyede bir alan mevcut.

Kasa 1 adet ön 1 adet alt tarafta olmak üzere toplam 2 adet toz filtresine sahip. Bunlardan özellikle alt tarafta olanı kolayca çıkarılıp temizlenebiliyor. Ön taraftaki filtreye ulaşmak için öncelikle ön kapağı sökmeniz gerekiyor.

Kasanın iç kısmında köşe kısımlar yuvarlatılarak ufak yaralanmalara karşı önlem alınmış. Montaj yaparken zaman zaman kasalarda yer alabilen sivri kısımlar kolay yaralanmaya sebebiyet verebiliyor.

Kasada güç kaynağı konum olarak çoğu modern kasada olduğu gibi alt tarafta yer almakta. Herkesin tercihi farklıdır fakat bence alt tarafta yer alması her açıdan daha kullanışlı.

HDD takılan kısımlar vidasız montaj yapılabilecek şekilde tasarlanmış. Öncelikle takacağınız diske gerekli parçaları monte ettikten sonra vidasız bir şekilde kasaya disk montajı yapabiliyorsunuz. Aynı şey kasanın ön tarafında yer alan, DVD sürücü ve benzeri cihazların takılabileceği alanlar için de geçerli.

  • Zalman Z5 Plus Bilgisayar Kasası İncelemesi Sonuç Bölümü

Zalman Z5 Plus tasarım anlamında asimetrik görüntüsüyle birlikte oyunculara yönelik agresif dizayna sahip bir kasa. Fakat bunun yanında çok cafcaflı bir yanı olmaması sebebiyle standart kullanıcıların da tercih edebileceği bir ürün olmuş.

Tasarımın yanında 7 adet PCI slotu, 5 adet disk takabilme, 6 adet fan ve sıvı soğutma desteği ile de dikkat çeken bir ürün. Tüm bunların yanında 2 adet toz filtresi, kablolama için iyi bir alan ve kasanın üstünde yer alan, kullanımı kolaylaştıran portlar da cabası.

Evet, elimden geldiğince Zalman’ın Z5 Plus model isimli bilgisayar kasasını sizler için incelemeye çalıştım. Bunun gibi diğer inceleme yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Ürün ve yazı hakkındaki görüşlerinizi dilerseniz hemen aşağıda benimle paylaşabilirsiniz. Sonraki incelemelerde görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir