Taşınabilir Şarj Cihazı Satın Alma Rehberi

taşınabilir şarj cihazı

Herkese merhaba, web sitemdeki ilk rehber yazıma hoş geldiniz. Bu yazı, taşınabilir şarj cihazı satın almayı düşünenler için bir “satın alma rehberi” niteliğinde olacak. Ayrıca da powerbank alırken nelere dikkat etmeli? sorusuna cevap vermeye çalışacak. Daha önce sizlere web sitemde powerbankler ile alakalı 2 tane içerik sunmuştum. Bunlardan bir tanesi TP-LINK TL-PB10400 Powerbank İncelemesi.

Bir diğer içerik ise, taşınabilir şarj cihazları hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişiler için temelde işlevinin ne olduğu ve hangi amaçlarla kullanılabileceği gibi bilgiler içeren Powerbank Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımdı. Bu konulara gitmek için doğrudan konu başlıklarına tıklayabilirsiniz. Bu powerbank rehberi ile aşağıdaki soruların cevaplarını bulabileceksiniz:

  • Taşınabilir şarj cihazı satın alırken nelere dikkat etmeli?
  • Taşınabilir şarj cihazı neye göre seçilmeli?

Yazıya yaptığımız ufak girişten sonra gelin, maddeler halinde powerbank satın alırken dikkat edilmesi gereken şeylere bakalım:

powerbank-rehberi

  • Taşınabilir Şarj Cihazı Batarya Kapasitesi (mAh)

İlk maddemiz kapasite. Powerbanklerde kapasite mAh cinsinden ifade edilmekte. Marka ve modele göre farklı kapasitelerde birçok powerbanke denk gelebilirsiniz. İyi anlatabilmem için bir örnekle ilerleyeceğim ve bu örneği akıllı telefonlar üzerinden vereceğim.

Günümüzde akıllı telefonların geneli pil kapasitesi olarak aşağı yukarı 2000-3000 mAh seviyesinde. Biz ortalama olarak 2500 mAh’lik pile sahip olan bir akıllı telefonunuzun olduğunu varsayalım. Akıllı telefonunuzun pil kapasitesi belli, bu kısım tamam. Sonraki kısım telefonunuzu hangi aralıklarla şarj ediyorsunuz? Yani powerbanke ne sıklıkla başvuracaksınız? Eğer ben sadece akıllı telefonumu şarj edeceğim ve günde sadece 1 defa şarj edeceğim diyorsanız 5000 mAh civarı kapasiteye sahip bir powerbank işinizi görür.


Ama benim akıllı telefonumun pil kapasitesi yüksek, veya akıllı telefonumla birlikte tabletimi de şarj edeceğim diyebilirsiniz. İşte o zaman daha yüksek kapasiteli bir powerbank bakmanız gerekiyor. Yani powerbank seçerken, şarj edeceğiniz cihazların pil kapasiteleri ile powerbank pil kapasitesi üzerinden bir karşılaştırma yapın.

Kapasite konusunda son söylemek istediğim şey de şarj sırasında kayıplar olabilmekte. Bu yüzden İhtiyacınız olan kapasiteden biraz daha fazlasını almaya özen gösterin. Örneğin akıllı telefonunuzun kapasitesi 2500 mAh demiştik, powerbankin de 5000 mAh olsun. 2 defa telefonumu şarj eder diye düşünebilirsiniz fakat kayıplar olacaktır. Bu sebeple de 2 defa şarj etmeniz pek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden 5000 mAh’den biraz daha fazla kapasiteli bir ürün tercih etmeye çalışın.

taşınabilir şarj cihazı

  • Amper Değeri/Hızlı Şarj Desteği

Powerbank ile akıllı cihazlarınızı şarj ederken dolum süresini etkileyen en önemli nokta, taşınabilir şarj cihazının USB çıkışlarının amper değeridir. Amper değeri ne kadar yüksekse şarj süreniz de buna bağlı olarak kısa olur. Örneğin 2000 mAh bataryaya sahip bir akıllı telefonunuzu 1 amperlik bir powerbank ile şarj edeceksiniz.

Tahmini olarak 2 saat gibi bir zamanınızı alacaktır. Fakat powerbankin amper değerinin 1 değil de 2 amper olduğunu düşünürsek bu süre 2 kat daha azalacaktır. Yani 1 saat civarı bir süreyle dolumu tamamlayacaksınız. Bu yüzden powerbank seçerken amper değerini de göz ardı etmeyin.

Amper değeri dışında diğer husus ta hızlı şarj özelliği. Eğer bir powerbankte hızlı şarj özelliği mevcutsa, hızlı şarj desteği olan akıllı cihazlar çok daha hızlı şarj olacaktır.

powerbank-rehberi

  • USB Çıkış Sayısı

Powerbanklerde USB çıkış sayısı modelden modele göre değişiklik göstermektedir. Akıllı telefon dışında başka bir cihazı da şarj etmek mi istiyorsunuz? O zaman aynı anda şarj etmek için 2 USB çıkışlı bir powerbank tercih etmelisiniz. Eğer sadece düşük pil kapasiteli tek bir cihaz şarj etmek için powerbank alacaksanız, düşük kapasiteli ve tek USB çıkışlı bir ürün işinizi görecektir.

Düşük kapasiteli ve tek USB girişli bir powerbank aldığınız taktirde powerbankin boyutu oldukça küçük olacak ve taşıması da daha kolay olacaktır. Fakat yüksek kapasiteli bir powerbank alacaksanız bu powerbank daha büyük ve ağır olacak.

powerbank-rehberi

  • Bildirim LED’i

Bildirim LED’i olmayan bir powerbank tercih etmenizi pek tavsiye etmiyorum. Şahsen her powerbankte olması gereken bir şey diye düşünüyorum. Bildirim LED’i ile powerbankinizin şarjının ne kadar kaldığını görebilirsiniz. Buna ek olarak şarj olurken ne kadarının dolduğunu da görebilirsiniz.

  • Şarj Olurken Şarj Etme Özelliği

Powerbanklerin birçok kullanım senaryosu mevcut. Bunlardan bir tanesi de şu; şarjı bitmiş taşınabilir şarj cihazınızı şarj ediyorsunuz diyelim. Aynı zamanda bir akıllı cihazınızı da powerbanke bağlayarak ikisini birden şarj etme senaryosu. Eğer bu tarz bir kullanıma ihtiyaç duyacaksanız, şarj olurken şarj edebilme özelliğine sahip bir ürün alın. Powerbank seçerken teknik özelliklerini dikkatli inceleyin.

powerbank-rehberi

  • Taşınabilir Şarj Cihazı (Powerbank) Markaları

Powerbank piyasasında sayısı bilinmeyecek kadar marka mevcut. Sonuçta bu ürünler içinde yüksek kapasitede pil barındıran cihazlar. Bu sebeple hem kendinizin hem de akıllı cihazlarınızın güvenliği için merdiven altı markalardan uzak durun. Piyasada bulunan belli başlı kendini bu konuda kanıtlamış markaların ürünlerini tercih edin.

Hem uzun zaman kullanacağınız kalitede, hem de teknik desteği iyi olan bir markayı tercih edin. Sonrasında başınıza iş geldiğinde de pişman olmayın. Bu konu hakkında hazırlamış olduğum En İyi Powerbank Markaları başlıklı yazımı okumanızı öneririm.


Satın alım öncesi tercih yapmanıza yardımcı olacak satın alma rehberim burada sona ermekte. Powerbank satın alırken nelere dikkat etmeli? ve türevinde kafasında sorular olan kişiler için önemli noktalar üzerine bilgiler verdim diye düşünüyorum.

Powerbank seçerken muhakkak kendini kanıtlamış markaların ürünlerine göz atın. Bu da, ihtiyacınıza ve bütçenize uygun olan ürünü seçmenizde en doğru karar verme şekli olacaktır. Yazı hakkında görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Sonraki rehberlerde görüşmek üzere…

2 thoughts on “Taşınabilir Şarj Cihazı Satın Alma Rehberi

  1. Verilen bilgiler çok güzel. Açıklayıcı ve işe yarar. Elinize emeğinize sağlık. Çok teşekkürler .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir