Mersis Nedir? / Mersis Numarası Nedir?

mersis nedir

Telefonlarımıza firmalardan her gün bir sürü tanıtım amaçlı kısa mesaj gelir. Bu mesajlardan bazıları bizim isteğimiz üzerine gelirken, biz istemeden gelenler de olur. Bu gelen mesajların büyük bir kısmının ortak bir noktası mevcut: “Mersis numarası”. Telefonunuza gelen kısa mesajlara dikkat ettiyseniz eğer, mesajların sonlarında uzun haneli bir numara görmüşsünüzdür. Bu numara kısa mesajların bazılarında doğrudan yazmakta, bazılarında da Mersis, Mersis no veya Mersis numarası şeklinde yazmakta. Bu yazıyla birlikte Mersis nedir? başta olmak üzere aşağıdaki soruların cevaplarını bulabileceksiniz:

  • Mersis nedir? Neyin kısaltmasıdır?

  • Mersis numarası nedir? Ne işe yarar?



Öncelikle Mersis’i ele alalım. Mersis, “Merkezi Kayıt Sicil Sistemi”nin kısaltılmış halidir. Firmalar, faaliyet gösterebilmek için ticari sicillere ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sicillerin elektronik ortamdaki haline ise kısaca Mersis denilir. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere kurumlar, firmaları Mersis numaralarıyla tanırlar. Bu bağlamda Mersis için, firmaların elektronik ortamdaki kimlik numaraları diyebiliriz. Bakanlıklarda ve borsa kurumlarında Mersis numaralarının bulunduğu ortak bir veri tabanı bulunmaktadır.

mersis numarası nedir

Mersis’in ne olduğundan bahsettikten sonra Mersis numarasına geçelim. Mersis numarası 16 haneden oluşmaktadır. Bu numara özel algoritmalarla belirlenmektedir ve genel amaç itibarıyla firmalar hakkında bilgi sağlar.

Mersis numarası ile ilgili diğer detaylar:

  • Limited ve anonim şirketlerin Mersis numaraları “0” ile başlar ve ardından firmaların vergi numarasıyla devam eder. Son kısmında ise “000” ve “15-16-17” gibi numaralar yer alır.
  • Şahıs işletmelerinde durum biraz farklıdır. Şahıs işletmelerinde Mersis numarası işletme sahibinin TC kimlik numarası ile başlar. Son kısmında ise “00015” veya “00019” gibi numaralar yer alır.
  • Bağımsız denetime tabi olan bütün işletmelerin Mersis numarasına, işletmelerin internet sitesinden ulaşmanız mümkündür.
  • Eğer yukarıda bahsedilenlere göre farklı bir Mersis numarası gördüyseniz, mesajı gönderen işletme geçici Mersis numarası almış demektir.
  • İşletmeniz varsa ve işletmenizin Mersis numarasını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak Ticaret Bakanlığının internet sitesine gidebilir, Mersis numaranızı öğrenebilirsiniz.
  • İşletmelerin, elektronik ortamda tüketicilerle iletişime geçmek için Mersis numarasını verme zorunluluğu bulunmaktadır. Çünkü Mersis numarası sayesinde SMS gönderilen kişi, işletme hakkında bilgi sahibi olur. Ayrıca gönderilen kısa mesajlarda Mersis numarasına yer vermeyen işletmeler, 3.000 TL’ye varan para cezaları alabilmektedir.

Telefonlarımıza gelen mesajlarda yer alan “Mersis numarası” hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak yazım burada sona ermekte. Elimden geldiğince Mersis nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştım. Son olarak konu hakkındaki görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz. Yeni içeriklerde görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir